22. juuni 2019

USA ja Eesti inimeste 10 erinevust (Iisaki tellitud)

Olgu öeldud, et lähtun kohalikest Kansase mitmepõlve ameeriklastest, kes moodustavadki suure osa nendest inimestest, kelle keskel ma siin elanud olen.
  1. Ameeriklased teevad rohkem komplimente ja on rohkem tunnustavad ja kiitvad - pole heade sõnadega kitsid. Eestlased tunduvad olevat teatava kompleksiga ja natuke nagu rivaalitsevad, et kellelegi teisele komplimente tehes võtaks see nagu minult midagi ära. Ma olen saanud siin palju komplimente, võõrastelt ka! Samas proovisin ise aastaid varem vahest Eestis teisi ka komplimentidega rõõmustada.
  2. Ameeriklased neelavad väga palju tablette, s.h. määratakse antibiootikume, steroide, antidepressante jpm väga kergelt. Paljud eestlased proovivad tihti koduste looduslike rahvameditsiini nippidega hakkama saada, kui võimalik, ja teadmised olemas. 
  3. Eestlased reisivad rohkem. Alustuseks sellel põhjusel, et Eestis saab rohkem puhkust ja USAs on paljudel pereliikmed ja sugulased suurte distantside taga kuhu nad siis pühadeks külla sõidavad. Paljud ameeriklased pole oma mandrilt lahkunud, mitmed isegi oma osariigist mitte.
  4. Ameeriklased ei päevita, igatahes need Kansase omad siin mitte. Kui eestlased proovivad püüda iga päiksekiirt, siis ameeriklased pigem püüavad neid iga hinna eest vältida.
  5. Ameeriklased ei pea sünnipäeva eriti tähtsaks ja enamasti peetakse seda heal juhul oma koduses pereringis kus palju õnne soovitakse koos kingiga alles nt ühise õhtusöögi ajal. Sõpradega tähistatakse vaid laste sünnipäevi, kui sedagi.
  6. Kõigil ameeriklastel on autod ja ühistranspordiga ning jala ei minda põhimõtteliselt mitte kuhugi. See on ilmselgelt eestlaste kasuks, et jalad aetakse kõhu alt välja - nii püsivad kõhud ka väiksemad 😉
  7. Eestlased tavatsevad näpud mulda pista, isegi korteris elades on sul ilmselt mõni maitsetaim või rõdutomat, aia puhul marjapõõsad, viljapuud ja/või peenrad. Ameeriklaste aedadest, suurusest hoolimata, ei leia üldjuhul mitte midagi söödavat, kuigi siinne kliima soosiks ja saab kasvatada kasvuhooneta m.h. nii viinamarju, arbuuse kui ka virsikuid.
  8. Paljud ameeriklased omavad relva, s.h. mu abikaasa ja ämm. Üllataval kombel pole neil aga eriti õigust seda kasutada, nt ka sissetungija puhul enesekaitseks. Vabalt võib juhtuda see, et vangi satub hoopis kodu omanik kui enda (pere) kaitseks relvast tulistab. Palju räägitakse ka viimastel aastatel sellest, et neilt relva omamise õigus ära võetaks, et valitsusel oleks lihtsam rahvast taltsana hoida.
  9. Ameeriklased on koguaeg oma välisjalanõudes - kodus, tööl, koolis. Neil on komme panna oma jalanõudes jalad kõikjale kuhu ulatab. Näiteks diivanilauale, autoistmele või riidest kattega toolile (lapsed), kinos eesoleva tooli seljatoele jne. Jaapanlaste südamed ilmselt seiskuks selle peale. Mina olen püüdnud oma koduseid selles osas natuke ümber kasvatada, osaliselt on õnnestunud.
  10. Külla minnes ei võta ameeriklased kaasa külakosti, eestlased teatavasti võtavad, aga ega külla vist üldse eriti kergelt ei kutsuta, pigem kohtutakse kuskil söögikohas.
Sain esialgu nimekirja ligi 30 erinevust ja hiljem harvendasin osa ilmselgemaid välja ning lõpuks jäi üsna suvaline valik. Neid erinevusi on tegelikult ju palju ja eks lõpuks ühtteist sõltub juba konkreetsetest inimestest keda omavahel võrrelda.

Kommentaare ei ole: