22. juuni 2019

Moonika küsimus

Kas on midagi, mille üle sa alguses imestasid (või tundus väga võõras/imelik), aga nüüd saad täiesti aru, miks see nii on?

Üks, mis kindlasti nüüd rohkem arusaadavam tundub, on see, et miks ameeriklastel nii palju tervisehädasid ja vaimse tervise jm diagnoose on. Sel on päris kindel seos toiduga mis nad söövad ja muidugi ka sellel, et nende elu on üles ehitatud minimaalsele liikumisele. Autoga saab sõita apteegi luugi ette ja ei pea jalgu sirutamagi, sammudest rääkimata, et uued topsid tablette saada. Pangaautomaadid ja tellerid on samuti vaid autoga liigeldes kättesaadavad. No ja toidu ja kõik muu saab tellida otse koju ukse taha jne. Aga kõige suurem hävitaja on siin kindlasti toit, ja uskuge mind, see pole võrreldav toiduga Euroopas - siinne jahu pole sealne jahu, siinne liha pole sealne liha jne. Mul on tegelikult hirmus kahju, et teadmatuses hävitatakse juba eos omaenda lapsi ja ennast sealjuures.

Miks neil peamiselt ainult kiirsöögikohad siin meie pealinnas on ja miks mu töökaaslased ei tundu teadvat mis päris toit on, see on hakanud ka arusaadavam tunduma, sest sellist toitu söödetakse neile ju sisse nii koolis kui kodus, nad ei oskagi midagi muud tahta või igatseda.

Millaski mõtlesin, et ehk tuleb nende võõrastega vabam suhtlemine sellest, et nad on immigrantide riik, mingil ajal on pea kõik siia sisse rännanud ja neil pole seda suletud ühiskonna tunnet ja taaka mis meil Eestis. Kindlasti on neil perekonna lugusid sellest, kuidas nende enda (vanavana)vanemad nt siia tühjade kätega tulid ja oma elu ja pere siin üles ehitasid. Kõik on siin omamoodi võõrad ja omad, kuigi taas, Kansasesse satub immigrante ilmselgelt vähem kui rannikualadele. Mina pole oma osariigi pealinnas (st kodulinnas) nelja aasta jooksul kohanud ühtegi eurooplast, eestlastest rääkimata.

Imestan siin ikka mitmete asjade üle, aga enamus neist pole veel tänaseks kuigi loogiliseks osutunud. Võibolla nii mõnedki asjad saavad alles aastatepärast eemalt vaadates selgemaks. Hetkel ei oska rohkem välja tuua.

Kommentaare ei ole: